Cikkek

Tuti, hogy Te is ismered Roald Dahlt!

Ma 100 éve, hogy megszületett a britek, norvég származású különc szereplőiről híres írója, Roald Dahl. Szeptember 13-át a világ számos országában Roald Dahl Nap-ként ünneplik, s habár nálunk nincs olyan nagy kultusza, mint hazájában, de azért sokan itthon is szeretik munkáit, melyek különlegesen színes palettán sorakoznak.
Dahl összes gyermektörténetét egy kis kerti házikóban írta Great Missendenben – nem messze Londontól. Feleségével titkos jelzőrendszert alakítottak ki, egy kapcsoló segítségével jelezhettek egymásnak, s így az író zavartalanul alkothatott.
roald-dahl-2

S hogy miért gondoljuk, hogy mindenki ismeri Roald Dahl-t, csak esetleg nem tud róla? Mert elképzelhető, hogy sokan nem is sejtik, hogy az Ő világáért rajonganak akkor, ha szeretik pl a Karcsi (Charlie) és a csokigyár, vagy Matilda, vagy éppen a nemrégiben Steven Spielberg által megfilmesített álomfújó barátságos óriás (eredeti címén: Szofi és a Habó) történetét.

Roald Dahl főleg fekete humorú novellák és bizarr gyermektörténetek szerzőjeként ismert, pedig ő írta a Csak kétszer élsz című James Bond-film forgatókönyvét is.

És nem csak a gyerekeket szólította meg, alkotott a felnőttek számára is. Magyarul fordításban megjelent novelláskötete a Meghökkentő mesék 1. és 2. De például a hatvanas években a Playboy szerzője is volt.

Mindezeken felül Dahl novellái a filmeseket is megihlették: A négy szobában például Tarantino, az Egy ember délről című írását használta fel.

Roald Dahl vagy polihisztor volt, vagy csupán a számára izgalmas kalandként felfogott élete minden helyzetéből eredményt kovácsolt, üzenetet közvetített vagy éppen embereken segített.

Élete ihlette több meséjét, s úszva az árral lett például a második világháborúban pilóta, később légiattasé-helyettes, s így alakult, hogy már egy orvosi találmánynak is névadója lett. Kisfia, Theo ugyanis egy autóbalesetben koponyatörést szenvedett, s az író nem törődött bele rosszabbodó állapotába. Így a mérnök és feltaláló Stanley Wade-del és az idegsebész Kenneth Till-lel közösen kifejlesztettek egy új típusú szelepet, amely képes biztonságosan elvezetni a hidrokefál betegek koponyájában felgyűlő vizet. 1962-re fejlesztették ki az alig két centiméteres WDT-szelepet, amely majdnem 3000 gyerek állapotán segített világszerte..

Mégis a gyermekirodalmi terület vált hangsúlyossá az életében. Műveit 59 nyelvre fordították le, s világszerte több mint 200 millió példány kelt el belőlük.

Szülővárosában a hétvégén nagyszabású rendezvénnyel készülnek majd, de az egész brit irodalom üdvözli munkásságát.

Boldog Születésnapot Kívánunk mi is, Roald Dahl!

Nyirő Mária

 

 

Comments are closed.

Powered by: Wordpress