Ajánlók Hírek Kiállítás

Gyermekek a Várban – beszámoló a GYEREK/KOR/KÉP kiállításról

  Mégis miért mennénk fel a Várba? Jó, jó, való igaz, hogy a budai hegyek mögött aranysárgán lebukó nap utolsó sugarainak látványa megér némi lépcsőzést, és hogy a pesti belvárost is jobb néha a 200 méter tengerszint feletti magasság biztonságos távolából szemlélni. A téli időszakban is érdemes hát felugranunk a 16-os buszra, és ha már ott vagyunk, le ne jöjjünk addig a Várból, amíg nem néztük meg a Budapesti Történeti Múzeum időszaki kiállítását, amely közel 200 alkotást felvonultatva vizsgálja a gyermek szerepét a magyar képzőművészetben. A GYEREK/KOR/KÉP című kiállítás átfogó képet nyújt a magyarországi művészet gyermekábrázolásáról a 17. századtól egészen napjainkig. Gráf Dóra beszámolója.

  Hogy nincs gyereked? És nem értesz a képzőművészethez? Aggodalomra semmi ok, ugyanis a kiállítás 10 különböző témát igyekszik körüljárni, a képek pedig olyan gazdag stílusbeli változatosságot mutatnak, hogy úgy vélem, aki keres, az mindenképp talál köztük kedvére valót. A kurátori koncepció szerint minden terem egy-egy a gyermekekhez kötődő témakört dolgoz fel, ilyenek például a család, az anyaság, a nemi szerepek, az iskola, a játék, a szegénység, a háború, vagy a nosztalgia.

  Így képzelhető el, hogy egy kiállításon belül találkozhatunk arisztokrata családok reprezentatív portréival és Szabó Ottó könyvekből faragott játékpuskáival; megtudhatjuk, hogyan volt berendezve egy 19. századi tanterem, vagy végigböngészhetjük a Habsburg-Lotharingiai ház mívesen megrajzolt, rézbe metszett családfáját.

gyerek_kor_kep

  A kiállítás külön termet szentel a Gödöllői Művésztelepnek, amely önmagában is izgalmas fejezete a magyar képzőművészet történetének. A 20. század elején néhány művész családostul kiköltözött Gödöllőre, ahol a korabeli szokásoktól egészen eltérő, újszerű életmódot folytattak, például vegetáriánus ételeket ettek, kényelmes ruhákban jártak, síelni tanultak, és liberális szemlélet szerint nevelték a gyerekeiket. A gyermekek tisztelete több munkájukon is megjelenik; a kiállításon gyerekkönyv illusztrációkat, a gyermekvilágot bemutató grafikákat, és gyerekszoba berendezési terveket is láthatunk.
A kiállítási enteriőr megjelenése tudatos tervezést sejtet – az alkotók nagy hangsúlyt fektettek a befogadhatóságra. Pont olyan hosszú, hogy kényelmesen végigjárhassuk, ráadásul, ha útközben belefáradnánk az aranykeretes magasművészetbe, tekintetünk nyugodtan elkalandozhat és megpihenhet Dániel András falra festett játékos grafikáin. Ha pedig ez sem lenne elég, akkor akár le is ülhetünk a kisasztalokhoz társasozni vagy színezgetni.
Mindenképp figyelmet érdemel a kiállítás fotós blokkja, ahol Stalter György és Horváth M. Judit érzékeny szociofotóiból láthatunk egy válogatást, amelyet a 90-es években készítettek Magyarország különböző cigánytelepeit járva. Az ő képeik mellett Erdélyi Mór 1866-ban született fotográfus munkáin csodálkozhatunk rá a múlt század fordulóján élt pesti srácok élettereire. Ki gondolná, példának okáért, hogy a Kertész Utcai Polgári Fiúiskolának csodálatos tetőterasza volt, ahol esetenként még tanórákat is tartottak?

  Hogy milyen órát, arról mindenki bizonyosodjon meg maga – a kiállítás február 19-ig látogatható. A kapcsolódó művészetpedagógiai programokról a www.btm.hu-n érdemes tájékozódni.

gyerek_kor_kep2

Comments are closed.

Powered by: Wordpress