Díjak

Az Astrid Lindgren Emlékdíj (ALMA)

Az Astrid Lindgren Emlékdíjat (Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA) díjat 2002-ben, Astrid Lindgren, a népszerű svéd gyermekírónő halála után alapította meg a svéd kormány.

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren fotója (Forrás: alma.se)

Az emlékdíj abból a célból jött létre, hogy hangsúlyozza az értékes gyermekirodalom fontosságát szerte a világban. Alapítói Astrid Lindgren szellemisége előtt tisztelegve hiszik, hogy a gyermekek irodalmi ismereteinek megteremtése előfeltétel a demokrácia és a nyitottság felé. A díj célja, hogy  globális szinten megerősítse a gyermekek jogait. A díjat kísérő figyelem által több művet fordítanak le, és több gyerekhez jut el minőségi irodalom.

A díjat szerzők, illusztrátorok, mesélők és az olvasás népszerűsítéséért tevékenykedők kaphatják meg minden évben. A díj lehet egyéni, vagy kaphatja egy szervezet is, nyelvre vagy nemzetiségre való tekintet nélkül. A díjazáskor nem egyes műveket, hanem az egész életművet veszik figyelembe. Az Astrid Lindgren Emlékdíj felügyelete a Svéd Művészeti Tanács (Swedish Arts Council) feladata.

A díjazással együtt járó pénzösszeg 5 millió svéd korona, ez egyben a legmagasabb díjazású gyermek- és ifjúsági irodalmi díjazás a világon.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress