Díjak Hírek

Astrid Lindgren Emlékdíj 2018: ők az intézet jelöltjei

Május 15-én zárult a 2018-as Astrid Lindgren Emlékdíj jelölése. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet 2015 óta jelölő szervezet a világ legrangosabb gyermekirodalmi díjára, amelyet a svéd kormány hozott létre 2002-ben, az írónő halálakor.

Astrid Lindgren szellemi örökségét példaképül véve olyan alkotók és szervezetek gyermekirodalmi életművét lehet jelölni, ahol a kimagasló irodalmi teljesítmény mellett a társadalmi érzékenyítés is fontos szerepet kap; amely “megmutatja a gyerekeknek, hogy merjenek bátrak lenni, kiállni magukért és másokért is”, fogalmazták meg a 2017-es díjazott nevének közzétételekor.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet idén két hazai és két külföldi, összesen négy jelölést indítványozhatott, és valamennyi jelölési lehetőséget betöltötte.

A hazai alkotók közül Csukás István írót és Tóth Krisztina írót, költőt javasolta. A külföldi alkotók és szervezetek közül az Egyesült Államokban élő Dezső Andrea illusztrátort, szerzőt és Bányai István illusztrátort terjesztette fel a díjra.

A jelöltek teljes listáját a frankfurti könyvvásáron hozzák nyilvánosságra; a díjazott nevét a 2018-as bolognai könyvvásáron ismertetik majd.

Idén Wolf Erbruch német illusztrátor lett a díj kitüntetettje. Az elismerés mellé ötmillió svéd korona is jár, amely az irodalmi Nobel-díjjal megegyező díjazás.

 

Csukás István

Csukás István író

 

tothkrisztina

Tóth Krisztina író, költő (Fotó: Hamu és Gyémánt magazin)

 

dezsoa

Dezső Andrea illusztrátor

 

banyai

Bányai István illusztrátor

Comments are closed.

Powered by: Wordpress