Hírek Könyvtárak

Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek – projektbemutató

fszek01

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 2017. június 7-én, szerdán került sor a “Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projektet bemutató konferenciára.

2017 és 2020 között megvalósuló projekt gazdája a könyvtári területen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A fejlesztés célja a könyvtárak és a közoktatás közötti kapcsolat erősítése.

A program főbb irányai:

az olvasáskultúra, a digitális írástudás, a könyvtárhasználat-információkeresés és a szövegértés – kiemelten a digitális szövegértés – fejlesztés támogatása.

A projekt keretében a köznevelés hatékonyságát és eredményességét szolgáló új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, tanulást támogató szolgáltatások fejlesztése valósul meg. Országos szaktanácsadói hálózat jön létre, megyénként 2-2 fő részvételével és szakmai műhelyek is részt vesznek a program eredményes megvalósításában.

A programban partnerként vesz részt 19 megyei könyvtár, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, az Országos Széchenyi Könyvtár Könyvtári Intézete, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, a Könyvtárostanárok Egyesülete, a Magyar Olvasástársaság, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai és Könyvtári Szövetség.

A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében pedig Dr. Vígh Annamária, Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője.

Nagy érdeklődés kísérte Dr. Csépe Valéria, köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos „A köznevelés megújítása” című előadását.

dr_csepe_valeria

Dr. Sipos Anna Magdolna, címzetes egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem, Könyvtár– és Információtudományi Intézet a könyvtári rendszer előtt álló kihívásokról; Pataki Mariann, könyvtárostanár, Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatások nemzetközi példáiról; a „Válogatás hazai könyvtári jó gyakorlatokból” blokkban Bereiné Vasas Andrea, könyvtáros, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Jeneiné Ecseri Mariann, ifjúsági könyvtáros, Ceglédi Városi Könyvtár és Varga Lilla, gyerekkönyvtáros, FSZEK Üllői úti könyvtár tartott beszámolót.

A konferencia második felében a szaktanácsadói hálózat és a szakmai műhelyek képviselői részvételével konzultációra került sor, ahol Kajári Gabriella, kommunikációs munkatárs is előadást tartott, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központból.

Mindenkinek köszönjük a részvételt!

Az előadások hamarosan megtekinthetőek lesznek a www.fszek.hu/azenkonyvtaram weboldalon.

(Forrás: www.fszek.hu)

Comments are closed.

Powered by: Wordpress