Hírek Könyvkiadók

Távozik a Móra Könyvkiadó főszerkesztője

Tizenöt év után búcsúzik a Móra Könyvkiadótól Dian Viktória, a kiadó főszerkesztője.

Dian-Viktoria

Dian Viktória (Kép: mora.hu)

 “Első napomon Janikovszky Éva asztalát kaptam meg egy háromszemélyes irodában. A Móra Kiadó szerkesztősége akkor (is) három főből állt, a szűk szobában az írónőnek tiszteletbeli helye volt, és engem csak oda tudtak leültetni. Amikor Janikovszky Éva bejött, és meglátott az asztalánál, csöndben körbejárt, fél szemmel végigmustrált jobbról, alaposan felmért balról, majd hozzám lépett, kezet nyújtott, és azt mondta, Éva vagyok, tegezz nyugodtan. Éppen ennyi idős voltam, amikor a Mórába kerültem, és pont így néztem ki” – írja Viktória búcsúzó soraiban a Móra honlapján.

Dian Viktória szerkesztésében látott napvilágot több olyan kiváló könyv is, melyek a Magyar Gyermekirodalmi Intézet TOP 50-es listáira is felkerültek; a kiadó főszerkesztőjeként többek között olyan “merész” könyvek megjelenésében segített, mint Tóth Krisztina: Anyát megoperálják és A lány, aki nem beszélt című munkái 2015-ből; Vajda Éva: Anup és a csodálatos tűzhely című képeskönyve 2016-ból, vagy éppen Astrid Lindgren naplója a második világháború éveiből, amelyben fény derül a svéd írónőnek az ellenállásban betöltött szerepére is.

Információink szerint Dian Viktória a kultúra más területén fog tevékenykedni. A Móra Kiadó új főszerkesztőjének kinevezéséről jelenleg nincs még hírünk.

 

Comments are closed.

Powered by: Wordpress