Események Illusztrátorok

Kezdődik a 26. Pozsonyi Illusztrációs Biennálé

zmena_bib

 

A kétévente megrendezett világhírű pozsonyi illusztrációs biennálé (Biennal of Illustrators Bratislava, BIB) idén szeptember 9-én, szombaton nyílik meg a nagyközönség előtt, a Szlovák Nemzeti Múzeumban.

Addig viszont van még teendője a szervezőknek: a szakmai zsűri a napokban dönti el, hogy a munkáikat beküldő illusztrátorok közül kik fogják elnyerni a díjakat. A BIB átad egy Nagydíjat (Grand Prix), amely 3000 USD díjazással jár; öt BIB Aranyalmát (Golden Apple BIB), melynek díjazása egyenként 1500 USD, és öt BIB Arany Plakettet (Golden Plaque BIB), amelyeknek a díjazása egyenként 1000 USD. A zsűri továbbá kioszt egy tiszteletdíjat is annak a kiadónak, amelyiknek a kiadványait a beküldött pályázatok alapján a legértékesebbnek találják.  Az eredményeket szeptember 8-án, délelőtt 10 órakor hozzák nyilvánosságra.

A biennáléra egy-egy országból legfeljebb tizenöt illusztrátor nevezhet, az utóbbi két évben megjelent könyvillusztrációival. Aki először nevez a BIB-re, az az utóbbi öt évben megjelent illusztrációs munkái közül választhat.

Magyarországról a Magyar Gyermekirodalmi Intézet szervezésében jutottak ki az illusztrátorok munkái. A felkért illusztrátorok kiválasztásában a Könyvszemlék válogatásai adtak útmutatót, végül kilenc illusztrátor nevezett.

A kiállítás október 29-ig megtekinthető a nagyközönség számára is a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeumban (Slovenské narodné múzeum, Vajanského nabrezie 2., 801 06 Bratislava).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Powered by: Wordpress