Hírek

Itt a jelöltek listája: ALMA 2018

A frankfurti könyvvásáron ma délután négy órakor hozták nyilvánosságra ünnepélyes keretek között a jövő évi Astrid Lindgren Emlékdíj várományosainak listáját.

235 jelölt, összesen a világ 60 országából került fel a listára. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet mint jelölő szervezet idén is Tóth Krisztina író-költőt és Csukás István írót jelölte a magyar alkotók közül, külföldi jelöltjeink pedig változatlanul Dezső Andrea és Bányai István, az Amerikai Egyesült Államokban élő illusztrátorok voltak. A díj várományosai között további két jelentős név is szerepel: Lackfi János író, költő valamint a budapesti Mesemúzeum.

A listát áttekintve csupa ismerős nevet olvashatunk: Lisbeth Zwerger illusztrátor Ausztriából; Anne Herbauts, Carll Cneut, Klaas Verplancke illusztrátorok valamint Bart Moeyaert író, költő Belgiumból; Ana Maria Machado és a nemrég Andersen díjjal kitüntetett Roger Mello illusztrátorok Brazíliából; a horvátországi Read to me! kezdeményezés; Lilian Brøgger illusztrátor Dániából; Piret Raud szerzőként Észtországból; Marjane Satrapi, Olivier Douzou, Benjamin Lacombe, Timothée de Frombelle, az A.C.C.E.S. szervezet Franciaországból;  a müncheni Nemzetközi Gyermekkönyvtár valamint Cornelia Funke és Mirjam Pressler Németországból; Olaszországból Beatrice Allemagna, Fabian Negrin és a Lampedusa szigetén működő gyerekkönyvtár; Katsumi Komagata Japánból; Joke van Leeuwen, Peter van Gestel, Toon Telleghen, Thé Tjong-Khing Hollandiából; Stian Hole és Øyvind Torseter illusztrátorok Norvégiából; a lengyel All of Poland Reads to Kids kezdeményezés (hasonló a néhány évvel ezelőtti Médiauniós Mesélj minden nap! kampányhoz), és többek között a nagyszerű Jozef Wilkón illusztrátor; Szlovéniából a fiatal illusztrátor Peter Škerl; Spanyolországból Elena Odriozola; a szép számú svéd jelölés (10) között biztosan sokaknak ismerős Eva Lindström, Eva Eriksson vagy éppen Pija Lindenbaum neve; az Egyesült Királyságban 24 jelölés történt, többek között Allan Ahlberg, David Almond, Quentin Blake, Lauren Child, Sara Fanelli, Neil Gaiman, Sally Gardner, Michael Morpurgo, Patrick Ness és Chris Riddell nevét olvashatjuk; az Egyesült Államok jelöltjei között pedig Eric Carle és Maira Kalman is szerepel.

A teljes jelöltlista itt tekinthető meg. A díjazott nevét hagyományosan a bolognai könyvvásár idején fogják nyilvánosságra hozni jövő tavasszal. A kiválasztott díja az elismerés mellé ötmillió svéd korona, amely megfelel az irodalmi Nobel-díj díjazásának.

 

Comments are closed.

Powered by: Wordpress