Nemzetközi Könyvajándék Nap

Játék és jótékonykodás: ilyen volt a Könyvajándék Nap nyitóestje

 

 

Múlt szombaton délután a Virányosi Közösségi Házban meghívott vendégekkel és játszani vágyó gyerekekkel nyitottuk meg a könyvajándék napi könyvgyűjtésünket. Ez a rendezvény egyben a Magyar Gyermekirodalmi Intézet és a Virányosi Közösségi Ház első közös programja volt, amelyet az év során további programok, közös rendezvények fognak követni; így ennek az együttműködésnek is a nyitórendezvényét ünnepeltük. Az egyik résztvevő, Kuczka Luca írt beszámolót. A fotók Ludman Dániel munkái.

 

Február 14-e a Nemzetközi Könyvajándék Nap ünnepe. Önkéntes kezdeményezésként indult, egyrészt azért, hogy a gyerekek kedvet kapjanak az olvasáshoz, másrészt lehetőséget ad ahhoz, hogy könyvhöz jussanak. Ezen a napon az a cél, hogy minél több felnőtt könyvet adjon ajándékba egy gyereknek.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet a budapesti 12. kerületi Virányosi Közösségi Házzal közösen tesz azért, hogy minél több emberhez eljusson e nap üzenete. A közösségi házban február 3-tól február 14-ig a beregszászi Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete részére gyűjtenek friss, kortárs, jó állapotú gyerekkönyveket.

A Könyvajándék Nap nyitóeseményére február 3-án, szombaton délután került sor. Ennek keretében először a Virányosi Közösségi Ház munkatársa, Wittmann Ildikó folytatott érdekes beszélgetést meghívott vendégekkel: írókkal, költőkkel és illusztrátorokkal.

Wittmann Ildikó első beszélgetőtársa Maróti Réka grafikus, illusztrátor volt. Réka elmesélte, hogy a klasszikus mesék, Grimm, Andersen mesekönyvei nagy hatással voltak rá az illusztrátorrá válásban, és úgy gondolja, ezek a klasszikusok egyetlen polcról sem hiányozhatnak.

Baley Endre író, költőtől megtudhattuk, hogy  bár felnőtteknek szóló kötete is megjelent már, előszeretettel ír gyerekeknek. Gyerekei véleményét is kikérte, hogy milyen ajándékkönyvet hozzon magával: ők Czigány Zoltántól Csoda és Kósza történeteit ajánlották, amelyeket szintén azért javasoltak, mert sokat lehet nevetni rajtuk olvasás közben.

Majd Kadlót Nikolett költő, író, kritikus, szerkesztő válaszolt a feltett kérdésekre; ő Szergej Szedov: Anyukamesék című különleges könyvét hozta magával, és ennek kapcsán arról is szó esett, mi inspirálhat egy szerzőt az írásban. Niki sokféleképpen alkotott már: írt verses átdolgozást Verne 80 nap alatt a Föld körül című regényéből, írt már verseket szép képekhez, jelenleg pedig prózai szövegen dolgozik.

Velünk volt Jásdi Juli illusztrátor, grafikus is, aki az idei Könyvajándék Nap plakátját készítette, és emellett több izgalmas munkája is van: képregényeket, plakátokat készít.

A sort az amerikai mesemondó, énekes, zenész Danny Bain zárta, aki az afrikai mesemondás hagyományait felhasználva ad elő és ír meséket. Ez nem az apu hangja! címmel jelent meg mesekönyve 2015-ben, amelyet a Magyar Gyermekirodalmi Intézet beválasztott az év legjobb 50 gyerekkönyve közé. Danny az est hangulatát megfűszerezte mesemondással és különleges ütős hangszerével, a balafonnal.

Ezután pedig következett az izgalommal várt verseny.

Három csapat mérte össze tudását, kreativitását. A vetélkedő derűs, jó hangulatban, Ildikó vezetésével zajlott. A megmérettetés nemcsak az érdekes feladatoktól volt izgalmas, hanem a csapatok összetételétől is. Az egyik csapatban a 12 év körüli korosztály képviseltette magát. A másodikban a családosok, ahol egy anyuka 2 gyermekével indult. A harmadik csapatban pedig egy csapat ötödik osztályos mutatta meg ügyességét és tudását. A feladatok változatosak voltak és a meghívott vendégek munkáihoz kapcsolódtak, például Réka és Juli illusztrációihoz kellett hírt gyártani, egy meséhez kellett befejezést írni. A délután szeretetteljes légkörét az is bizonyítja, hogy a díjakból, nyereményekből minden játékos részesülhetett.

 

01

Jásdi Juli illusztrátor, a Könyvajándék Nap idei plakátjának grafikusa, Maróti Réka illusztrátor, Baley Endre író, költő, Kadlót Nikolett kritikus, író, költő és Wittmann Ildikó

 

02

Danny Bain előkapja különleges afrikai hangszerét, a balafont

 

 

03

 

04

A vetélkedő kérdéseire a válaszokat jól meg kellett fontolni

 

05

Izgalmas!

 

06

Anya is segít…

 

 

07

Az alkotók értékelik a megoldásokat

 

08

Danny mesélt is nekünk

 

 

09

Gyerekjáték!

 

 

10

Mindenki jól szórakozott ezen a délutánon

 

 

11

Gratulálunk mindenkinek!

Comments are closed.

Powered by: Wordpress