Programok

Új programsorozatunk – Gyermekirodalmi Klub a Virányosi Közösségi Házban

 

adrienn_es_dora

Nagy ambíciókkal, a gyermekirodalmi műhelymunkába való beletekintés lehetőségével indítottuk útjára Gyermekirodalmi Klubunkat a Virányosi Közösségi Házban.

Gyermekirodalom – felnőtteknek: annak a jegyében, hogy segítsünk a tájékozódást a megjelenő gyerekkönyvek között, hogy lehessen kölcsönös párbeszéd a gyermekirodalommal foglalkozók és a gyermekirodalom iránt érdeklődők között, és hogy lehetőséget teremtsünk a szakembereknek is arra, hogy találkozhassanak egymással és kötetlen szakmai beszélgetések alakulhassanak ki. A kötetlen hangulat megteremtéséért választottuk a klubszerű működést, hiszen bárki kérdezhet, hozzászólhat, felvethet, javasolhat, nem kell fegyelmezetten végigülnie-hallgatnia mások beszélgetését. Az egyes találkozók előre meghirdetett témákat is kínálnak, ezek mentén indulhat el a beszélgetés.

Legutóbbi alkalommal három téma is terítékre került: miután hazaérkeztek a tavaly őszi pozsonyi illusztrációs biennálé, a BIB magyar résztvevőinek képei, betekintést nyerhettünk az igazán mutatós anyagba. Végiglapozhattuk a biennálé katalógusát, a nyertesek munkáit, a szakmai szimpózium szerkesztett kiadványát.

Kárpáti Tibor illusztrátor két könyvének illusztrációival vett részt a biennálén, A tükör előtt című Janikovszky Éva-írás kötetté érlelt változatával, és Kiss Ottó: Léghajó a Bodza utcában című könyvéhez készült illusztrációival. Miután bemutatta ezeket, szó esett arról is, hogy milyen lehetőségei vannak egy illusztrátornak arra, hogy szélesebb közönségnek is megmutassa a munkáit, milyen kiállítások, megmérettetések vannak az illusztrátor számára itthon és külföldön. Tibi beszélt a jelenlegi munkáiról is, megtudhattunk néhány szakmai mozzanatot arról, hogyan dolgozik a kiadókkal.

A TOP50 2017-es válogatásáról Boldizsárné Kovács Gizella, a szakmai zsűri tagja mesélt. Örömmel elmondta, hogy mennyiben lett más az idei zsűrizés: idén 25 magyar és 25 külföldi magyar fordítás kiválasztására fókuszáltunk és ő is kikerült az ismeretterjesztő könyvek megfigyelőjének szerepéből. Néhány figyelemreméltó könyvről részletesebben is szó esett Gizi tolmácsolásában, és sok információval, adattal, könyvjavaslattal tudott szolgálni az érdeklődőknek. Végül elővettük az egyelőre szerény, de egyre gyarapodó 2018-as könyvek gyűjteményét is, hiszen ezek lesznek a következő könyvszemle darabjai is, és lehetett velük ismerkedni, beleolvasni, latolgatni az évben még várható könyveket.

Április 9-én – miután megjártuk a Bolognai gyermekkönyvvásárt – újra találkozunk, és a Bolognából hozott anyagaink, fotóink, híreink lesznek terítéken.

Mindenkit szeretettel várunk akkor is!

boldizsargizi karpatitibi

Mi? – GYERMEKIRODALMI KLUB FELNŐTTEKNEK

Mikor? – MINDEN HÓNAP MÁSODIK HÉTFŐJÉN, 18.30-TÓL 

Hol? – VIRÁNYOSI KÖZÖSSÉGI HÁZ, BUDAPEST, 1125, SZARVAS GÁBOR UTCA 8/C.

A részvétel ingyenes, regisztráció az eseményre a viranyosikh@gmail.com emailcímen.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress