Intézmények Könyvesboltok Könyvkiadók

Pozsonyi Pagony

A Pozsonyi Pagony Budapest első gyerekkönyvesboltja, ahol a 0-14 éves korosztály és szüleik a lehető legteljesebb választékot kapják a nekik, illetve róluk szóló kiadványokból. Minden egy helyen megtalálható – a budapesti Pozsonyi úton és a világhálón is – legyen az könyv, folyóirat, zenei és mese CD, DVD, diafilm, társas- és kézműves játékok.

A Pozsonyi Pagony kiadóként, csakúgy, mint gyerekkönyvesboltként, a minőségi gyerekkultúra elkötelezett híve, célja, hogy a gyerekirodalom a szépirodalom perifériájáról bekerüljön a valós irodalmi vérkeringésbe, hogy a figyelmet felhívja a gyerekkönyvek fontosságára, és arra, hogy a könyvekkel való ismerkedést nem lehet elég korán elkezdeni. Szeretnék, ha gyerekek kezébe olyan könyvek kerüljenek, amelyek szövegileg, képileg egyaránt igényesek. Elsősorban kortárs magyar szerzőket és illusztrátorokat foglalkoztatnak, ugyanakkor igyekszenek bemutatni olyan külföldi szerzőket, illusztrátorokat is, akik Nyugat-Európában vagy Amerikában évtizedek óta ismertek és elismertek, Magyarországon azonban eddig nem vagy alig jelent meg könyvük (például Eric Carle, Alona Frankel, Lila Prap, Julia Donaldson – Axel Scheffler, Annie M.G. Schmidt).

Ennek a hiánynak a pótlására kezdett el 2006-ban a Pozsonyi Pagony fokozatosan áttérni a gyermekkönyvek kiadására, hogy segítsen megtalálni a legizgalmasabb, legtanulságosabb, legszórakoztatóbb olvasmányokat, ezzel családok tízezreit hozzásegítve a minőségi gyermekirodalommal való megismerkedéshez. Az idén 11 éves kiadó szerzői között tudhatják többek között Berg Juditot (Rumini, Panka és Csiribí, Két kis dinó, Cipelő cicák, Mesék a Tejúton túlról), Czigány Zoltánt (Csoda és Kósza), Szijj Ferencet (Zöldség Anna), Mosonyi Alizt (Pagony Klasszikusok), Finy Petrát (Maja tizenkét babája, A tesó-ügy), Bagossy Lászlót (A Sötétben Látó Tündér), Tasnádi Istvánt (A kőmajmok háza, Rozi az égen), Tandori Dezsőt (Medvék minden mennyiségben) vagy a József Attila-díjjal kitüntetett Kiss Ottót (Focisták kézikönyve, Emese almája) és a Bródy-díjjal kitüntetett Máté Angit. Illusztrátoraik, a teljesség igénye nélkül Marék Veronika (Boribon-sorozat), Bartos Erika (Bogyó és Babóca-sorozat), Takács Mari (Friss tinta!, A Sötétben Látó Tündér), Paulovkin Boglárka (Róka és Egér), Gyöngyösi Adrienn (Lámpalány, Altató, Pipogya, a budapesti medve), Baranyai b. András (Csoda és Kósza, Emese almája), Agócs Írisz (Cipelő Cicák, Jancsi és Juliska, Maszat), Molnár Jacqueline (Piroska és a farkas), Pásztohy Panka (Aprótörpe indiánok, Panka és Csiribí-sorozat), Szulyovszky Sarolta (Volt egyszer egy), Maros Krisztina (A hintarabló).

2007 és 2010 között minden évben a Pagony-könyv nyerte el az IBBY Év Gyerekkönyve Díját (2007-Berg Judit: Rumini; 2008-Czigány Zoltán: Csoda és Kósza, 2009 – Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér: 2010-Máté Angi: Volt egyszer egy), könyveik közül jó néhány bekerült az ajánlott olvasmányok közé, és sok iskolában nagy kedvvel olvassák.

Vélemény, hozzászólás?

Powered by: Wordpress