„…a fraktálgeometria alkotó jellegű képzőművészeti alkalmazására mindaddig sehol sem találhattam sikeresnek mondható példát a világon.” Perneczky Géza művészettörténész

A kiállítás a képeket, mint műalkotásokat és a játékot, mint SAXON képi világának tárgyi csúcsformáját mutatja be. Emellett nagy hangsúlyt kap, hogy a játék innovációs fejlesztés eredménye, a Baross Gábor Program keretében piackutatásra épített üzleti tervvel, prototípussal rendelkezik, ipari- és védjegyoltalmat élvez, Pannon Novum innovációs különdíjat kapott és gyártóra, forgalmazóra vár. Sorozatgyártásban való elkészítéséhez olyan automatizált szerszámsor szükséges, amelyet Magyarországon eddig még nem találtunk meg. A programtervezet záró szakmai napjára (november 11. csütörtök 17-19h) várják az érdekelt üzleti szféra képviselőit.

A kiállítás látogatóinak olyan esztétikai felfedezésben, élményben van részük, ami a tudományos világképet is tágítja. Éppen ezért a POLIUNIVERZUM kisiskolásoktól a felnőttekig oktatási eszközként is alkalmazható, mert a matematikai összefüggéseket, a kombinatorikát teszi élvezetes kalanddá. Az utóbbi két évben a játékprojekt az ÉlményMűhely – az élményközpontú matematika oktatásért mozgalom – szakmai bemutatóin folyamatosan jelen van.

SAXON szavaival: a POLIUNIVERZUM Játékcsalád a mikrokozmosz és a makrokozmosz közötti átjárhatóságot teszi átélhetővé a játék örömével egyidejűleg. A szabályokat mindenki maga alakítja saját tudása szintjén, ezért szabadon mélyülhet el a formák és színek felfedezésében. Tudományosan ez a léptékváltásos szimmetriarendszer, amelynek ilyen alkalmazása a képzőművészetben, egyedül SAXON POLIUNIVERZUMában található meg.

A művészettörténész Perneczky Géza által leírt felfedezés:

Képzőművész a matematika és a „szép arányok” tartományai között

Ponticulus Hungaricus · VIII. évfolyam 3. szám · 2004. március

http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/hidverok/perneczky-SAXON-01.html

„Amikor először kerestem fel a SAXON-Szász János-Dárdai Zsuzsa házaspárt, akiket elsősorban mint az elektrografika képviselőit tartottam addig számon, azonnal kiderült, hogy Szász Jani nem csak az új, kísérleti műfajok közé sorolható elektrografika jeles képviselője, hanem „igazi festőművész” is, hiszen tele volt a lakása munkában lévő vagy már kész olajképekkel.

A legtöbb festmény majdnem monokróm volt, mert ezek csupán két szín, az erőteljes tónusú kadmium-sárga és világító erejű fehér mezők kombinációiból épültek fel. De nem ez volt a különös, hanem az, hogy noha a képek első látásra nagyon is áttekinthetően tagolt konstruktivista kompozícióknak tűntek, és a geometrikus absztrakció jól ismert stílusát követték — valahogyan mégsem voltak azok! Az egyszerűnek tűnő arányok mögött ugyanis szokatlan bonyolultság rejtőzött, és ez a nehezen kibogozható feszültség szinte bizsergető volt. Aztán hirtelenül világos lett a számomra, hogy mit látok. — De hiszen ezek fraktálok! — kiáltottam fel. Tényleg azok voltak, és ez azért volt szenzáció, mert akkor már érdeklődőként mintegy tíz esztendeje foglalkoztam a matematikának ezzel a viszonylag új ágával, ugyanakkor azonban mint művészettörténész, azt is megállapíthattam, hogy a fraktálgeometria alkotó jellegű képzőművészeti alkalmazására mindaddig sehol sem találhattam sikeresnek mondható példát a világon.”

Hamvas Béla: „Az új erők nem az új szellem feltalálására, hanem az örök és egyetemes szellem megvalósítására valók.”

A „SAXON Poliuniverzuma”című kiállítás eseményei

  • Október 7. (csütörtök) 11 h: SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ – Moderátor: Ránki Júlia
  • Október 7. (csütörtök)19h: MEGNYITÓ – A kiállítást megnyitja Perneczky Géza művészettörténész
  • Október 12. (kedd) 14-16 h: ISKOLAI NAP – gyermek-workshop a művész által kifejlesztett Poliuniverzum játékcsaláddal, a svábhegyi Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola „Mindlab” szakköröseinek közreműködésével
  • Október 28. (csütörtök) 19h: MŰGYŰJTŐK ÉJSZAKÁJA – Tárlatvezetés SAXON Szász Jánossal
  • November 6. (szombat) 10-13h: CSALÁDI NAP – Ismerkedés a Poliuniverzum festményobjektekkel és játékcsaláddal
  • November 11. (csütörtök) 17-19h: FINISSAGE – Szakmai nap, a Poliuniverzum játékcsalád interaktív termékbemutatója 20 perces ismertető előadások kíséretében.

ELŐADÓK:

  • Esztétika, művészet (SAXON Szász János képzőművész, feltaláló)
  • Matematika, kombinatorika (Kis Gábor fizikus, tudományos munkatárs)
  • Pedagógia, készségfejlesztés (Dárdai Zsuzsa, művészetkritikus, pedagógus)
  • Termékismertető, Innováció (Németh Zsolt, közgazdász, menedzser)

[A Poliuniverzum Játékcsalád – Tudástermék projekt a Baross Gábor Program, Nyugat-dunántúli Innovációs Fejlesztések (ND_INRG5_07-POLI_UNI) pályázat keretén belül, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával, a KTIA felhasználásával valósul meg.]

Galériatulajdonos: Csébi Zsuzsa (+ 36 30 924 7637)

A rendezvény kurátora: Dárdai Zsuzsa művészetkritikus (+ 36 30 524 1305)

Sajtófőnök: Ránki Júlia (+ 36 30 383 4870)

A kiállítás megtekinthető: október 8 – november 13

Galéria honlapja letölthető adatokkal:

www.b55galreria.hu

Az alkotó honlapjai:

www.saxon-szasz.hu

www.mobil-madi.hu

www.arnyekkotok.hu

Kapcsolódó honlapok:

symmetry.hu

www.bridgesmathart.org/bridges-2010

www.experienceworkshop.hu
www.elmenymuhely.hu

A Poliuniverzum kiállítás, katalógus és játékprojekt szponzorai:

B55 Galéria, Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, Pátria Nyomda, Vár-Art Galéria, PAPYRUS Y, GyuRó Technik,

FÁME Borz Kővári József, Kis Gábor fizikus, Mádi László műgyűjtő, Rechnitzer János műgyűjtő, Veres Szabolcs médiaművész