Új lehetőség annak, aki segíteni szeretne: valamennyi OMV kútnál átveszik a gyerekkönyveket az OLVASSUNK  EGYÜTT! mozgalom számára.

További könyvek leadhatók az OSI épületében is: Budapest, V. Október 6. utca 12.

Húszezernél is több könyv gyűlt össze eddig, hogy eljuttathassuk a rászoruló gyerekekhez olyan elszegényedett településekre, ahol együtt élnek romák és nem romák. Megtettünk több ezer km-t és találkoztunk több száz gyerekkel. December végéig még sokan, sok helyeken várnak minket, ezért további olvasnivalóra van szükség. Ez öröm és felelősség. Egyre többen érzik úgy, hogy együtt lenni, olvasni, mesélni jó: már vannak önszerveződő csoportok is, akik találkoznak a helyi könyvtárban, a családok meghívnak egy-egy számukra kedves híres embert, mesélnek, és beszélgetnek arról is, hogy kinek ki a kedvenc hőse és miért jó könyveket olvasni. Ezekre az alkalmakra is az OLVASSUNK EGYÜTT! biztosítja a könyveket.

A program kezdeményezője és irányítója a budapesti székhelyű Nyílt Társadalom Intézet (OSI Budapest) Roma programja, a lebonyolításban különböző szakmai szervezetek, médiatámogatók és könyvkiadók vesznek részt. Az OSI a megvalósítás keretfeltételeit biztosítja, és egyúttal nagymértékben számít minden résztvevő, így a helyi partnerek jószolgálati tevékenységére is. Az igazi siker a gyerekek öröme, amikor sztárok, tv-kedvencek, híres színészek, énekesek, írók ülnek a kör közepén minden egyes helyszínen. A személyes felelősség vállalás és az egymás kultúrája iránti kíváncsiság így válik közös élménnyé az olvasás, mesélés során. Akinek nincs kedve épp ott és akkor, az iskolai könyvtárban, a többiekkel együtt elmélyülni a történetekben, az sem jár pórul: mindenki vihet haza a könyvekből, a papa vagy a mama ölében ülve is édes a szó, bűvös a mese.

ADJ EGY KÖNYVET, ÉS ADTÁL EGY VILÁGOT!

Programunkról beszámolunk a www.olvassunkegyutt.hu oldalon és követhetőek, szerethetőek vagyunk a facebookon is.

Az Olvassunk együtt! több száz könyvet hagy minden helyszínen, ami reményeink szerint olvasókörök vagy könyvtárak magvául szolgálhat, illetve bővíti a már meglévő gyűjteményeket ott, ahol a családoknak nem telik könyvre. Októberben és novemberben Ormosbánya, Hejőkeresztúr, Tiszabura, Taktaharkány a helyszín. December végéig Magyarország észak-keleti felében még további 3 településre, a legszegényebb környékekre juthat el az olvasás öröme az iskolásokhoz, a szülőkhöz, haza és a könyvtárakba.

Együttműködő partnerek eddig: ARC, Antikvárium.hu, Karton-Art Design, Libri, Liget, Litera, Magvető, OMV, PonyClub, Pozsonyi Pagony, Romnet.hu, Tudomány Kiadó, Vince Kiadó. További kiadók jelezték csatlakozási szándékukat.