A Zengő ABC új kiadásban jelenik meg hamarosan a Móra Kiadó gondozásában. A lapozó formában megjelenő verses ábécét Pásztohy Panka illusztrálta.

De mi is volt az előzménye ennek a máig népszerű ábécének? Először a Betűország virágoskertje tankönyvsorozatban látott napvilágot, amelyet Móra Ferenc munkatársaival együtt 1925–26-ban írt, és öt kötetben jelentetett meg az 1–6. évfolyam számára.

A megjelenés után egy évvel ezt írták róla a Literatúrában, 1927 őszén: „Móra könyvein keresztül nemcsak a gyermek szereti meg az olvasást, hanem sok-sok szegény családnak egyetlen kedves könyve és állandó olvasmánya a Betűország. Itt már Móra mint igazi népíró jelentkezik az iskolakönyvben is: óriási kisugárzó ereje van, hatása nem marad meg az iskola falai közt, hanem szétárad a szülőkön át az egész társadalomban.”

Filológiai érdekesség, hogy 8 évvel ezelőtt a Közonti Antikvárium aukcióra bocsátott egy Móra Ferenc által, tintával írt levelet, amelynek címe: Igen Tisztelt Igazgató Úr! A levél címzettje feltehetően az Egyetemi Nyomda vezetője volt. A bevezetőben domaszéki ásatásáról ír, majd mentegetőzik a késedelmes válasz miatt. Ezután részletesen ír a tervezett sorozat egyes köteteiről, valamint egy készülő tankönyvsorozattal kapcsolatos elképzeléseiről és a kiadóval szembeni igényeiről. A továbbiakban egy általa összeállított sorozat tervét ismerteti: „Az anyaggyűjtés közben cédulázom annak a bokréta-sorozatnak az anyagát is, a mit az államtitkár úr a magyar népköltés és litteratúra virágos kertjéből akar füzetni…” A levél elején részletesen tárgyalt művek első darabja, a Georgikon 1925-ben jelent meg az Egyetemi Nyomdánál. A készülő tankönyvsorozat a „Betűország virágoskertje” címet kapta, egyik szerkesztője Móra volt (ezt szintén az Egyetemi Nyomda adta ki). 6 levél, 10 beírt oldal. A Somogyi Könyvtár és Városi Múzeum fejléces levélpapírján. Kelt: Szeged, 1925. VIII. 1.

1958-ban a Móra Kiadó Zengő ABC címmel önálló könyvben jelentette meg Móra Ferenc sorait, melyet Lukáts Kató illusztrált, és amelyhez Justné Kéry Hedvig készített játékos olvasási gyakorlatokat. A most is forgalomban lévő népszerű kiadványnak összesen 22 kiadása jelent meg.

A Zengő ABC diafilmen is megjelent, Zsoldos Vera illusztrációval. A teljes dia itt látható: http://www.janosekweb.com/melcsi/webnaplo/zeng-abc