Versenyek

Barangolás hazai tájakon – vetélkedő

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XIX/1. számú könyvtára vetélkedőt indít felsőbb osztályos tanulóknak, Cél: az igényes, kortárs magyar ifjúsági irodalom bemutatása, s a regények színhelyének felfedezésével Magyarország rejtett kincseinek megismerése. Nem titkolt cél továbbá az olvasás és a könyvtárhasználat népszerűsítése a korosztály diákjai körében.

A verseny hét fordulóból áll, októbertől áprilisig, havi váltásban. Három-négy fős csapatok jelentkezését várják, akiknek feladatuk az adott hónapban elolvasni a hónap könyvét, majd válaszolni feltett kérdéseinkre. A kérdések az elolvasott könyvekhez és az adott tájegységhez, városhoz kapcsolódnak. Minden fordulóban lesz olyan kérdés is, amely hosszabb könyvtári kutatómunkát igényel, ehhez természetesen minden segítséget megadnak a csapattagoknak.
A verseny során három vetélkedős bulit is terveznek a könyvtárban (októberben, januárban és májusban), ahol személyesen mutatkozhatnak be a csapatok egy kötetlen hangulatú, játékos délutánon.

Jelentkezéskor a csapatoktól a következő adatokat kérik:
Csapat neve: (választott név)
Iskola neve:
Felkészítő tanár neve:
Csapattagok:
Kapcsolattartó e-mail cím és telefonszám (!):

A válaszokat a csapatok elküldhetik e-mailben (vargal@fszek.hu), vagy behozhatják személyesen könyvtárunkba.

Az egyes fordulók felkerülnek a könyvtár honlapjára és Facebook oldalra (http://www.fszek.hu/ulloi,http://www.facebook.com/fszekulloi), de a kérdéseket a csapatok e-mailben is megkapják. Honlapunkon a vetélkedő októbertől lesz elérhető.

Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 30.

Információ, jelentkezés:

Varga Lilla
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XIX/1. számú könyvtára
1191 Budapest, Üllői út 255.
T:  +36-1-281-1163
e-mail: vargal@fszek.hu

http://www.fszek.hu/ulloi
http://www.facebook.com/fszekulloi

 

Kalandos kirándulásra hívunk Magyarország ismerős tájainak ismeretlen történeteivel!
Alakíts 3-4 fős csapatot barátaiddal, s gyertek együtt a könyvtárba, ahol minden segítséget megkaptok a feladatok teljesítéséhez.
A vetélkedő honlapja:
http://www.fszek.hu/ulloi
Keress minket Facebook-on is!
http://www.facebook.com/fszekulloi

1. forduló – 2012. október – Tündéri balatoni tájaktól a Bakony rengetegéig
Nyulász Péter: Helka – a Burok-völgy árnyai
Különös események zavarják meg a Balaton északi partjának nyugodt mindennapjait. A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. A Burok-völgyben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron.

2. forduló – 2012. november – Kalandos utazás Kokastól Nagykanizsáig
Nógrádi Gábor: Gyerünk haza!
Miért küldenek két angol gyereket Magyarországra nyaralni? Mi az, ami annyira nem tetszik nekik a mi kis hazánkban, hogy megszöknek és elindulnak Londonba egy lóval meg egy kutyával? Milyen produkcióval aratnak hatalmas sikert a Hortobágyon és a cirkuszban? Kik keresik őket egy fél-Trabanttal az országon át, és mit akar velük csinálni a cirkuszigazgató? 

3. forduló – 2012. december – Egy szegedi lány szerelmei
Janikovszky Éva: Szalmaláng
Palócz Vera szegedi gimnazista életre-halálra beleszeret Iharosba, aki Peer Gyntöt játssza a színházban. Azután: még halálosabban beleszeret Kolozs Jánosba, a karmesterbe. És küldi a leveleket Kolozs Jánosnak, aki egyáltalán nem karmester…

4. forduló – 2013. január – Ha elkap a jeges ár, hogyan menekülsz?
Örsi Ferenc: A Bujdosó-zátony foglyai
1956 márciusában, egy Duna menti erdőrengetegben, az emlékezetes jeges árvíz idején három fiú és egy lány egy balszerencse folytán bennrekednek a kiürített árterületen. A rohamosan emelkedő áradat a Bujdosó-zátonynak nevezett, magaslatra kényszeríti őket, ahol hatalmas jégtorlasz keletkezik. A torlaszt bombázni kell, ám ez a négy gyerek számára életveszélyt jelent.
– vagy –
Salgó és Somoskő várainak titkai
Schmuck Ottó: A kelyhesek titkos temploma
Vége a tanévnek, itt a vakáció! Az apró, vézna Hangya Mátét Somoskőre küldik a szülei, hogy ott a kétkezi munkától megizmosodjon. Máté szorgalmasan kapál a földeken, eljár focizni a helyi fiúkkal, még fát vágni is megtanul. Senki sem sejti, hogy barátjával, Gergővel titokban a husziták történetét tanulmányozza. Mindketten hisznek a legendában, amely szerint a falu közelében egy 15. századi, föld alatti templom rejtőzik.

5. forduló – 2013. február – Lakótelepi élet Székesfehérváron
Sohonyai Edit: Macskaköröm
„Ha lenne egy tündér, aki három kívánságomat teljesítené, akkor a következőket kívánnám: 1. Legyen a papagájaimnak fiókájuk. 2. Költözzünk családi házba. 3. Legyek szép!” Így, ebben a fontossági sorrendben sorolja álmait a tizennégy éves Mészáros Zsófi. Csakhogy a megvalósulásra nem sok az esély. A lakótelepi panellakást családi házra cserélni például még a mindenható tündér sem tudná.

6. forduló – 2013. március – Időutazás Egerben
Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje
Jonathan Hunt, a New York Times riportere a családi hagyatékban megtalálja az Egri csillagok egyik első kiadását, s a kötetben két furcsa levelet, melyben egy bizonyos Ábray professzor indulatosan magyaráz az időutazás lehetőségéről s arról, hogy bizonyítékai is vannak… Jonathan Hunt a levelek nyomán Magyarországra, Egerbe indul, ahol egyre rejtélyesebb dolgok történnek vele.
– vagy –
A Wekerletelepről Óceániába
Vidra Gabriella, H.: A tudás könyvei 1. – A fekete kő titka
Mentette már meg az életedet egy szál gyufa? Gyűjtöttél valaha fekete kagylót Tahitin? Tudod, hogyan kell ellentüzet gyújtani? Egy titokzatos sötét erő támadásba lendül, hogy megszerezze az emberi tudást, és ezáltal az uralmat is a világ felett. Négy kamasz összefog, és egy kalandos tér- és időutazás során harcba szállnak a gonosz Mar-Törrel.

7. forduló – 2013. április – Furcsa lények egy pesti bérházban
Tasnádi István: A kőmajmok háza
Kik laknak a kőmajmok házában? Mindennapi emberek, mint Kornél, aki egyedül él az anyjával, mint Iza, aki kimonós, sánta nagymamájánál nyaral? Vagy mágikók, akiket meg kell védeni a peritonoktól? Kornél tíz év körüli, asztmás fiú, egyedül él az anyjával egy pesti bérházban. Apját nem ismeri. A nyári vakáció ideje alatt összeismerkedik egy különös lánnyal, aki folyton mágikókról, nyambikvarákról, peritonokról és egyéb furcsa lényekről beszél.
– vagy –
A “Nyócker” sötét bugyrai
Böszörményi Gyula: Lúzer rádió, Budapest!
Marcel 13 évesen költözik a „Nyócker” nyüzsgő, rémisztő forgatagába. A régi bérházuk padlásán egy ősi rádió adó-vevőt talál, és így már nincs akadálya annak, hogy minden örömét, bánatát az éterbe küldje. Sőt, még az elhagyatott templom titkát is sikerül megfejtenie.

Vélemény, hozzászólás?

Powered by: Wordpress