10 illusztrátor 2012-ben Ki kicsoda?

Baranyai (b) András

baranyaia

 

Baranyai (b) András a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen végzett 2004-ben vizuális kommunikáció szakon, grafikusként. Elsősorban szabadúszó illusztrátorként tevékenykedik. Magazin- és egyéb illusztrációkon, illetve képregényeken túl számos gyermekkönyv fűződik a nevéhez. 2006-ban IBBY-díjas a Kiss Ottó Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután című könyv illusztrációiért. Illusztrációival és autonóm grafikai munkáival számos egyéni és csoportos kiállításokon szerepel itthon és külföldön egyaránt.

 

Könyvkiadásunk évről évre változik. Mit gondolsz, a könyvkiadók elvárásainak vagy inkább az alkotói szabadságnak köszönhető, hogy új, friss, érdekes könyvek jelennek meg?
Ez csak akkor működik, ha mindkettő egyszerre jelen van. A kiadó felől, nekem mint illusztrátornak, az a legjobb, ha már nem elvárásról, hanem bizalomról beszélünk. A kiadók talán ismerik már annyira az illusztrátorok munkáit, hogy annak a tudatában választanak, vagyis tudják, kitől mit várhatnak. Az látszik, hogy valami beindult az elmúlt néhány évben, de ez inkább a fesztiválokon szembetűnő, ahol koncentráltabban jelennek meg a minőségi könyvek, mintsem egy átlag könyváruház polcain.
Sokak számára nagy problémát jelent, hogy könyveik egyszerre kell kétféle szempontnak kell megfeleljenek: a magas minőség és az eladhatóság egyformán elvárás. Te hogyan küzdesz meg ezzel a jelenséggel?
Talán az a legjobb, ha az ember a szövegre (vagy szöveg nélküli könyv esetén a koncepcióra) bízza magát, és akkor nem görcsöl ilyesmin. Ha a szerző, a kiadó és az illusztrátor az elején megértik egymás nyelvét, és mindenkinek egyértelmű, hogy milyen könyvben gondolkoznak, akkor csak az a szempont létezik. Egy ideális világban az eladhatóság és a minőség egymásnak nem ellentmondó fogalmak. Az eladhatóság alapfeltétele a minőség kellene, hogy legyen. Persze, tudom én, hogy a tapasztalat nem ez. Ráadásul az eladhatóság annyi mindenen múlik még. Például, hogy egy könyváruházban csak a gerincét vagy a borítóját látjuk-e egy könyvnek, azaz adunk-e esélyt annak, hogy eljusson a potenciális közönséghez.
Milyen könyveket látnál szívesen a hazai könyvespolcokon?
Olyan jellegű koncept-képeskönyvekből kéne még több, mint a “Juhhé, szemüveges lettem!”. Tartalom szöveg-kép és tipográfia teljes egységétől a könyv önmaga kommunikál.
Szerinted melyek voltak az év legkiemelkedőbb gyermekkönyvei?
Biztos vagyok benne, hogy vannak hiányosságaim az idei termés ismeretében és kimarad valami, amit bánni fogok, de ami a kezem közé került, azokból az alábbiak (természetesen az illusztráció felől közelítve):

Hohol Ancsa – Kárpáti Tibor: Juhhé, szemüveges lettem!
(Ha már Kárpáti Tibi, akkor Szabó T. Anna: Tatok, tatok és Kiss Ottó:
Liliputi trónkövetelők)
Stark Attila: Csizmás kandúr
Bodonyi Panni: Csizmás kandúr
Paulovkin Boglárka: Csizmás kandúr
Tasnádi István-Herbszt László: A kőmajmok háza
Darvasi László-Koncz Tímea: Pálcika
Fésűs Éva-Békés Rozi: A palacsintás király
Kertész Erzsi_Kasza Juli: Labirinto
Máray Mariann: Kóró és a kismadár

Ebben az évben melyek voltak a legfőbb inspirációs forrásaid?
A fiam, már több évre visszamenőleg. Az év első felében – nem is tudom, miért – néhány foglalkozás, később a foci, a második felében pedig a lovak és az autószerelő műhely voltak a legfőbb forrásaim. Persze ezen kívül a külföldi útjaim során a könyves- és képregényboltok.
Hogyan képzeled el az illusztrátorok helyzetét 10 év múlva Magyarországon?
Nagyjából hasonlóan, mint most, vagy mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.

2012-ben megjelent könyvek:
Mi leszek, ha nagy leszek (Csimota)
Kiss Ottó: Focisták kézikönyve (Pagony)
Christine Nöstlinger: Frici a nyeregben
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

autoszerelo

martonesmicike Igenis nehéz feladat a rendetlenségből átlátható, de rendezett káoszt csinálni. Különösen korrekt és részletgazdag, de redukált és egyszerűsített, egyben felismerhető elemekkel megoldott, ugyanakkor egyedi stílusban tartott szakillusztráció műfajban. Miképpen ezt az előbbi mondatot is értelmezni. Baranyai (b) András mégis sikerrel oldotta meg Winkler Róbert lélekkel és szakmaisággal átitatott szövegére. Az összes szükséges szerszám és eszköz mellett hiteles aktfalinaptár gumikon térdelő hölggyel, de bundesliga-frizurás focistaportré is, mindent túlélő iggypop-felsőtest, chopperbajusz a mesteren, szóval minden fontos kellék a megfelelő helyen. Hibátlan kép-szövegegység, arányos és elviselhető humor és szakmaiság minden oldalon. Mi is köszönjük az érdekes olajcserét! Márton már nem csak tűzoltó és katona, hanem lakatos, hegesztő, de fényezőmester is szeretne majd lenni!

Winkler Róbert – Baranyai (b) András: Márton és Micike az autószerelő műhelyben (Kolibri Kiadó, 2012) Pálfi György

 

mi_leszek2

 

mileszek_kep1

leszekFogalmam sincs. Fogalmam sincs, hogy mi leszek, ha nagy leszek, azért mégis vannak vagy éppen lehetnek érdekes foglalkozások, mondjuk: fodrász-pék, zenész-buszsofőr, focista-kertész, űrhajós-pincér, tudós-orvos, festőművész-tanár, eladó-munkás vagy éppen újságíró-képviselő.
Baranyai András kontúros papírminta-babái olyanok, amelyeket szívesen vágnánk ki, hogy felöltöztethessük őket a megfelelő „munkaruhákba“. Figurái kontinenseket átívelőek, nemzetközi tekintetük van. A portugál focista, Ronaldo, a német orvos, Helmut, a magyar Öveges professzor, a belga tűzoltó Etienne, a grönlandi fodrásznő Isortaq, a svájci újságírónő Céline, a bolíviai festőművész Amaro és az osztrák eladónő
Heidi. Figurái megmozdulnak a könyv lapjain, egyik oldalról a másikra ugrálnak, hol itt, hol ott jelennek meg váratlan helyzetekben, szituációkban, világpolgárokat kergetünk a város utcáin. Izgalmas metropolis ez, útvesztőkkel teli, melyben nekünk kell megtalálnunk
helyünket. Mindezt a mosolygós arcok szavak nélkül üzenik, „jó kis világ ez“, szerethető. Baranyai (b) András pontosan körülhatárolt rajzai azonban ízig-vérig magyarok, felnőtt-gyermek figurái méltó utódjai „Hergé“ prototípusainak.
Vedres Ági

Baranyai (b) András: Mi leszek, ha nagy leszek (Csimota, 2012)

Vélemény, hozzászólás?

Powered by: Wordpress