Díjak Hírek Külföld Külföldi könyvek

Bologna Ragazzi Díjak

Fiction kategóriában:

image_gallery Iwona

Eyes (Szemek)
Szöveg és illusztráció: Iwona Chmielewska
Kiadta:Changbi Publishers, Paju-si, Dél-Korea

A Szemekben, Iwona Chmielewska könyvében az olvasó egy halom tárggyal találkozik, amelyek közül az olvasónak kell választania.
Sok apró részlettel, kivágással, egy megélt élmény felvillanásaival, tárgyakkal és állatokkal találkozunk az oldalakon, de soha nem kapjuk meg azt a vizuális kódot, ami összefűzné ezeket az elemeket. Ezért az olvasó rá van kényszerítve arra, hogy összehasonlítson, hasonlóságokat keressen, próbáljon valamilyen kapcsolatot találni az elemek között.

Iwona Eyes 2Iwona Eyes 3Iwona Eyes
De a legfontosabb, hogy felbonthatatlan kapcsolatot teremt aközött, hogy hogy értünk meg valamit abból, amit látunk, aközött, ahogyan megdöbbenünk egy új látásmód elsajátításától és ahogyan megelégedünk a tudással. Ez egy nagyon újszerű könyv, egyszerre letisztult és elegáns, de bátran kísérletező és reflexív is egyben.

Ugyanakkor egy ragyogóan reményt keltő könyv, ahol a látásra való képességünk utat talál a lelkünkhöz és egy új, mélyebb, intenzívebb humánumhoz.

 

Non Fiction kategóriában:

Thierry magnier

Dictionaire fou du corps

Szöveg és illusztráció: Katy Couprie

Kiadta: Editions Thierry Magnier, Franciaország

Információban bővelkedően, ugyanakkor könnyen érthetően, Katy Couprie Dictionnaire fou du corps című könyve arra emlékeztet bennünket, hogy voltaképpen a testünk volt mindig is a legizgalmasabb kalandos könyv. A művésznő folyamatosan fenntartja érdeklődésünket rendkívül élénk, különleges illusztrációival. Ebben a könyvben elmesélik testünknek a tényleg fantasztikus történetét, azt a folyamatos tündérmesét, ahogyan a világra jövünk.

images Thierry magniercorps Thierry magnier

IMG_5499 Thierry Magnier

Metszetek, festmények, vízfestmények, tusrajzok és grafikák tárják fel testünk létezésének lényegét. Megtudhatjuk, hogy ezeknek az ismereteknek a feltárásához milyen kalandos út vezetett, és hogy milyen fontos a felfedezések folyamatáról is tudnunk. Ugyanakkor a testünk, mely annyira emlékeztet egy múzeumra, ellentmondásokat is tartalmaz; ebből is látszik, hogy a felfedezés kalandjai még nem értek véget. A könyvet kétféleképp lehet befogadni: egyrészt rendkívül részletgazdag információkkal tárja fel az emberi test titokzatosnak vélt működését, másrészt teret kap a személyesség is a könyvben.

Vélemény, hozzászólás?

Powered by: Wordpress