Évfordulók Külföldi írók

Johanna Spyri

Johanna-spyri

Svájci gyermekkönyv-író, legismertebb könyve a Heidi.
1827. június 12-én született Johanna Louise Heusser néven Hirzelben. Gyerekként sok nyarat töltött a német határ menti városka, Chur környékén – ez a helyszín több gyerekkönyvében is felbukkan.
1852-ben kezd írni, amikor férjhez megy Bernhard Spyri ügyvédhez, főként arról, hogy hogyan telik az élete vidéken. Az első regénye a családon belüli erőszakról szól ( Ein Blatt auf Vrony’s Grab, 1871), majd az ezt követő években sorra jelennek meg felnőtteknek és gyerekeknek szóló regényei, többek között a Heidi is, amelyet négy hét alatt írt meg.
1884-ben férje, és egyetlen gyermeke, Bernard is meghal; ezek után Johanna Spyri életét a jótékonykodásnak szentelte, és több, mint 5o könyvet írt.
19o1-ben hunyt el Zürichben.


A Heidi című regény egy árva kislányról szól, aki a nagyapjával él a svájci Alpokban. A könyvben az alpesi táj páratlan szépséggel mutatkozik be. Egyes feltételezések szerint egy, a közelmúltban megtalált 183o-as könyv, az Adelheide – das Mädchen von Alpengebirge inspirálhatta Spyri regényét, amelyet Regine Schindler, Spyri életrajzírója is megerősített.

(Forrás: Wikipédia)

Comments are closed.

Powered by: Wordpress