Hírek

Frankfurti könyvvásár – Új nemzeti standon mutatkozik be Magyarország

fr

Új nemzeti standon mutatkozik be Magyarország az október 9-én kezdődő frankfurti nemzetközi könyvvásáron: a száz négyzetméter alapterületű pavilon a könyvek mellett Magyarország turisztikai, kulturális értékeire is felhívja a figyelmet.

Zentai Péter László, a közelmúltig a frankfurti magyar szereplést is szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója elmondta, hogy a könyvvásár központi helyén lévő, átriumos elrendezésű stand alapszíne a fehér lesz, az új pavilon árát – mintegy 20 millió forintot – a MKKE fizeti.
A frankfurti a világ legjelentősebb könyvvására, a világ éves könyves üzleteinek kétharmadát a rendezvény öt napja alatt kötik meg – hangsúlyozta az igazgató, aki szerint az esemény jelentősége megkívánta, hogy a hat éve bemutatott, azóta elavult régi standot megújítsák. Felidézte, hogy 1999-ben Magyarország mutatkozhatott be elsőként Frankfurtban a volt szocialista országok közül, szerinte a kortárs magyar irodalom külföldi sikertörténete is ehhez köthető.
Kocsis András Sándor, a MKKE elnöke megjegyezte, hogy a külföldi könyves vásárokon való szerepléseket jelenleg szervező Balassi Intézet nem járult hozzá a stand költségéhez, a könyves szervezet 4 millió forintot kért a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által finanszírozott, 100 millió forint keretösszegű Publishing Hungary programból, de az összeget nem kapták meg. A programot, amely a Balassi Intézet és a 19 külföldi magyar intézet szervezésében valósul meg, kifejezetten Magyarország nemzetközi könyvvásári megjelenésének támogatására indította az NKA – tette hozzá.
Az MTI kérdésére, hogy ki szervezi a magyar stand programjait, az elnök azt felelte, hogy a Balassi Intézet terveiről egyelőre nem tudnak, noha tavaly kifejezetten jó együttműködés alakult ki.
Zentai Péter László hozzátette: a MKKE mindig az állam megbízásából, a külföldi kulturális intézetekkel együttműködve képviselte a magyar könyvszakmát külföldön, ez így lesz idén is, szerinte az éves könyvtermés körülbelül egy százalékát tudják bemutatni a nemzeti standon.
A könyves szervezet a könyvek bemutatásáról, a tárgyalások zavartalanságáról gondoskodik, míg a Balassi Intézet várhatóan kulturális programokat szervez. (MTI)

Comments are closed.

Powered by: Wordpress