Baross Imre Artista Iskola

Nem is egy, hanem egymást követően két Cirkuszfesztiválra is lehet jegyet váltani a Fővárosi Nagycirkuszban. 2012. január 21. és 22., és január 28–29-én rendezik meg a Magyar Cirkuszfesztivált, ahol a hazai legszínvonalasabb produkciók bemutatásával várják a közönséget. A Magyar Cirkuszfesztivál hagyományteremtő szándékkal indul,  ezentúl mindig a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál előtt zajlik majd a hazai artistaművészek és a határon túli artisták meghívásával. Többek között lesz lábzsonglőr-ikária (Duo Kiss), férfi erőemelő (Duo Steel), „pandúr” és „film” bohózat (Bernath Imre), de bemutatkozik Demjén Natália légtornász is.

A 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál időpontja: 2012. február 2–6. Itt már nemcsak a közönség szórakoztatása a tét, hanem az is, hogy a szakmailag kiemelkedő produkciók artistái új megbízásokhoz, szerződésekhez jussanak. A idei fesztiválra 18 országból érkeznek artisták. A zsűri egy arany, két ezüst és három bronz díjat oszt ki. A szakmai zsűri mellett idén gyermek- és médiazsűri is értékeli és díjazza a produkciókat.  A gála díszvendége: Semen Shuster bohóc.

Aki lemaradna a magyar, illetve a nemzetközi fesztiválról, bepótolhatja a mulasztást a Fesztivál Plussz programján (2012. február 11–március 11.) Natalie Enterline világsztár lesz a vendég, valamint Nataly és Andrey Shirokaloff előadása, A régi kastály romjai című produkció látható majd,melyből nem hiányoznak a párducok és a tigrisek sem.

A Cirkuszfesztiválhoz fotókiállítás (Bácsi Róbert László: A manézs árnyékában) és konferencia (A cirkusz és szociális funkciója) kapcsolódik.  A konferencia bevezetőjét Alessandro Serena, a Milánói Egyetem cirkusztörténész professzora állította össze. A hagyományos cirkusz ideális viselkedési modell lehet, hiszen közössége különböző vallású, kultúrájú, nemzetiségű, életkorú tagokból áll. A „szociális cirkusz”  kifejezés azokat a nem iskolai területen szerzett tapasztalatokat mutatja meg, amelyek a cirkuszi tevékenységek hatékonyságán alapulnak és utat mutathatnak a hátrányos környezetben felnövő gyerekeknek és fiataloknak.

A konferencia időpontja: 2012. február 6., 11 óra, Hotel Benczúr. A konferencia angol nyelven zajlik.