Animáció Írók

Nepp József

98395

Nepp József (Fotó: nol.hu)

Budapesten, Csepelen született, 1934. június 23-án.

Kossuth– és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendezőforgatókönyvíró, háttérfestő, tervező (animátor), zeneszerző.

1952–1957 között az Iparművészeti Főiskola díszítő–festő szakos hallgatója volt. 1957-től a Pannónia Filmstúdióban dolgozik: 1957–1961 között háttérfestőként, 1961-től a gyár rendezőjeként. A 90-es évek végén innen ment nyugdíjba. Filmjeit fanyar humora és kifejező karakterei teszik egyedivé.

Kezdetben Csermák Tiborral, majd Dargay Attilával dolgozott.

Úgy emlékszik, hogy az első önálló munkája a Daru cigaretta című reklámfilm volt.

A hatvanas évek legelején nevezik ki rendezőnek. Az 1961-ben forgatott Szenvedély című, 8 perces mozi-rövidfilmje nemcsak professzionális előállítása miatt vált nevezetessé, hanem főhőse megformálása miatt is. Ő lett a későbbi Gusztáv figura prototípusa. Később is meghatározó szerepe volt Jankovics Marcell és Dargay Attila mellett a „Gusztáv-jelenség” megalkotásában. Gémes Józseffel és Richly Zsolttal is többször dolgozott együtt, pl. Gémes József Vili, a veréb című, egész estés filmjének írója, forgatókönyvírója Nepp József volt. A film 1988-ban készült el, de Nepp József már pár évvel korábban, 1984-ben, mint számára elérhető vágyálomról beszélt:  ,,Filmet kéne a verebekről csinálni!”

Ternovszky Béla Macskafogó című animációs krimijének a forgatókönyvét ő írta, és Dargay Attila Szaffijának a forgatókönyvírás mellett a háttereit is Nepp József tervezi. Az erdő kapitánya című mozifilmjének írója, forgatókönyvírója. Régi barátság fűzi Ternovszky Bélához. A Modern edzésmódszerek című rövid mozifilmjének is ő írta a forgatókönyvét.

Nepp József első egész estés filmje a Hófehér, 1984-ből.

Televíziósorozatain (Mézga család, Kérem a következőt!) generációk szórakoztak és nőttek fel.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress