Ez a mérlege a Pagony Kiadó május 17-én, csütörtökön, a Mozsár Kávézóban megrendezett könyvbemutatójának.

A két szóban forgó mű Tasnádi István és Herbszt László régóta várt könyve, a Kőmajmok háza, valamint Szabó Borbáláé és Rácz Nóráé, amelynek címe Átváltozott gyerekek – jól illeszkedve a legutóbbi Aranyvackor-pályázat átváltozás-témájához..

Jól sikerült az este; nem csak azért, mert kitették a két, minőségi igénnyel elkészített könyvet az asztalra. Nem csak azért, mert eljöttek az írók, illusztrátorok, és saját maguk vallottak a könyvekről Fonyó Gergelynek, és elhozták a könyvekkel kapcsolatos emléktárgyaikat is. Még csak azért sem, mert mindezt szórakoztató, élvezetes és játékos felolvasásokkal vezették fel. Jó volt hallani Pokorny Liát és az Időfutár gyermekszínészeket vagy éppen Bartsch Katát, Enyedi Évát és Ács Norbertet, és kellemes volt az ehhez felkínált bodzaszörp és süti, és apró figyelmesség, de szerepe volt a hátsó sarokba betett játszósaroknak is.

Ami igazán öröm volt, ami teljessé tette ezt az alkalmat, az a közönség volt, gyerekek is, és felnőttek is, akik eljöttek, bezsúfolódtak egy nyárváró kora estén, hogy gyermekkönyvekkel ismerkedjenek. Mert a gyermekkönyvek, az igazán jó gyermekkönyvek a felnőtteket is megszólítják. Lehet, hogy nem pont ott nevet fel a gyerek, ahol a felnőttek, és lehet, hogy talán nem az, és nem úgy érinti meg a gyermek befogadót, mint az idősebb, tapasztaltabb olvasókat, de ez működik, ez így működik a jó könyveknél.

Aki ott volt, az megtapasztalhatta ezt.
(Wittmann Ildikó)