Az Év Gyermekkönyve díj – 2013

Az Év Gyermekkönyve díj Darvasi Lászlónak – laudáció

Az Év Gyermekkönyve díj Darvasi Lászlónak

A 3 emeletes mesekönyv című könyvéért

darvasi

Darvasi Lászlót – a Trapiti óta – számon tartja a magyar gyermekirodalom. Igaz, hogy a tíz évvel ezelőtti siker után sokáig kellett várni új művekre, de a felnőtteknek szóló írásai mellett végre két könyvvel is megörvendeztette gyermek olvasóit az utóbbi két évben: a Pálcikával, majd rá egy évre A 3 emeletes mesekönyvvel.

Darvasi László nem figyel a trendekre. Nem hozzák lázba azok a műfajok és témák, amelyekkel kiszámíthatóan a sikerlisták élére lehet törni.

Darvasi Lászlót más érdekli. Becsempészte a könyvébe, s talán így is gondolja: „A mesék nagyon komoly dolgok.”

Azt írja: „ha a meséket nem vesszük komolyan, az életünk annyit sem ér, mint egy kidurrantott papírzacskó.” Darvasi László mesekönyvét nehéz lenne valamilyen kategóriába begyömöszölni. A szemünk előtt íródik, hömpölyög, bontakozik ki a szöveg, néha meghökkent, máskor felkavar, vicces és idegesítő, kedves és megnyugtató, amilyen az élet.

„A könyveknek is van sorsuk, az embereknek is. A sors talán csak azt jelenti, hogy nem tudjuk, holnap mi történik velünk. Ha valaki megszeret téged mesekönyv, olyan mintha benned lakna.” Sok-sok jó gyerekkönyv van, amelyikben szívesen vendégeskedünk, szívesen eltöltünk néhány napot, mégis mintha kevés lenne az olyan, amelyikben örömmel lakunk.

Köszönjük az élményt Darvasi Lászlónak, és sok sikert kívánunk a munkájához.

Sándor Csilla

zsűritag

a Csodaceruza folyóirat alapító főszerkesztője

 

Magvető Kiadó, 2013, illusztrálta: Koncz Timea

 

Comments are closed.

Powered by: Wordpress