Az Év Gyermekkönyve díj – 2013

Az Év Gyermekkönyve díj Marék Veronikának – laudáció

Marék Veronika életműve, munkássága elismeréséül

marekvera

Marék Veronika idézte egyszer, hogy van egy gyönyörű latin mondás:„habent sua fata libelli”, a könyveknek megvan a maguk sorsa. Az ő sorsa is egészen fiatalon összekötődött a gyerekirodalommal.

Ifjúkori, 1961-ben kiadott Laci és az oroszlán című képeskönyve  évtizedekig aludt, aztán elrepült nagyon messzire keletre, ahol életre kelt és szárnyalni kezdett. Aztán évtizedek múlva haza is talált. „Olyan ez, mint egy varázslat. Hosszú ideig nem történt semmi, és az utóbbi évtizedben sorra jelennek meg itthon is a könyveim” – mondta egyszer. Túlzás nélkül állítható, hogy sikere világsiker.

Ez nem a véletlen eredménye, ez maga az a mindenki mástól megkülönböztethető egyéniség, ami átsugárzik egy igazi tehetségen. Az élet legmélyebb dolgairól szólni a legegyszerűbb nyelven és a legegyszerűbb eszközökkel a legnagyobb dolog. Marék Veronika munkáiban nincs erőlködés és nincs szándékos pedagógia. Ma, amikor az internet segítségével minden információhoz könnyű hozzájutni, lehet trendeket követni, sőt sok esetben másolni, ezen a területen is példaértékű Marék Veronika gazdag irodalmi és illusztrátori életútja.

Ezzel az életműdíjjal is tisztelgünk előtte.

„Még mindig nem érzem, hogy a gyermekirodalom kellő megbecsülést és figyelmet kapna itthon” – mondta el Marék Veronika, mikor értesítettük őt a díjról .„Ennek ellenére ez olyan most, mint egy csoda, és remélem ad még az isten egy kis időt, hogy évezhessem.”

Kívánjuk mi is, sok gyerek és felnőtt, a marék Veronika-könyveken felnőtt generációk nevében.

Rényi Krisztina

a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesületének elnöke

kippkopp marekveronika1 lacie

covers_13970 (1)

Comments are closed.

Powered by: Wordpress