Hírek Külföld Programok

Megkezdődött az IBBY 34. nemzetközi kongresszusa Mexikóvárosban

Cartel-congreso-2014Q

 

Tegnap ünnepélyes keretek között kezdődött és három napon át tart az IBBY (International Board of Books for Young People) kétévente megrendezett nemzetközi kongresszusa.
Az idei, 34. rendezvény helyszíne Mexikóváros, az esemény plakátját pedig az elismert mexikói illusztrátor, Gabriel Pacheco készítette.
Az  ünnepélyes megnyitó után adják át a tavaszi, bolognai könyvvásáron nyilvánossá tett Andersen-díjakat. Mint ismeretes, ezeket Roger Mello brazil illusztrátor és Nahoko Uehashi japán írónő vehették át.

Roger Mello at prize

Roger Mello (középen) az Andersen-díj átvétele után

A kongresszus szakmai kerekasztal-beszélgetéseinek fő témája az inklúzív irodalom, azaz annak a tárgyalása, hogy hogyan jelennek meg a fogyatékkal élők a gyermek- és ifjúsági irodalomban. A kerekasztal-beszélgetések mellett párhuzamos beszélgetések is lesznek, itt lehet megtekinteni a témákat.
Pénteken osztják ki az Ashahi-díjat. Ezt kétévente kaphatja meg két,  az olvasás népszerűsítésével foglalkozó szervezet. Idén ezt a díjat a kanadai Children’s Book Bank és a PRAESA veheti át.

 

 

Andersen2014

Nahoko Uehashi (középen, elöl) átveszi az Andersen-díjat Hasmig Chahiniantól, az IBBY alelnökétől. A háttérben Maria Jesus Gíl, az idei Andersen-díj zsűrijének elnöke, a spanyol szekció tagja.

Szintén bemutatják az IBBY 2014-es Honor Listjén szereplő könyveket. Ezeket az egyes országokban működő nemzeti szekciók javasolják a listára, mint az elmúlt két év kiemelkedő irodalmi, művészeti teljesítményt mutató köteteit.

A tanácskozáson szó lesz a szervezet ügyeiről is: ekkor választják meg a szervezet elnökét az elkövetkező két évre. A jelenlegi elnök Ahmad Redza Ahmad Khairuddin, a maláj könyvkiadás és könyvterjesztés egyik vezető személyisége, a maláj IBBY szekció elnöke.

Az IBBY egyik legfontosabb terve ezen a kongresszuson a Gáza-övezetben rendkívül sok nehézség árán létrehozott és működtetett, majd a közelmúlt fegyveres összecsapásai során lebombázott gyermekkönyvtárak újjáépítése. A háborús támadás a létesítmény, a könyvtár célközönsége és dolgozói ellen az ENSZ által kiemelt és az IBBY alapját képező gondolat  (amely szerint a könyvek lehetnek a béke és megértés hídjai) semmibe vétele, ezért az IBBY már korábban nyílt levélben szólított fel mindenkit ennek a pusztításnak az elítélésére.

A kongresszus első napján bejelentés érkezett a flamand gyermekirodalmi intézet, a Stichting Lezen részéről, amely szerint az újjáépülő könyvtár létrejöttét forrásaikon keresztül háromezer euróval támogatják.

A kongresszus hírei élőben követhetőek az itt elérhető linken.

 

 

Comments are closed.

Powered by: Wordpress