Cikkek Díjak Külföld Külföldi illusztrátorok Külföldi könyvek

A legfiatalabb Greenaway-nyertes

grill_PORTRAIT

William Grill (Forrás: Guardian)

A Kate Greenaway-érmet idén William Grill illusztrátor nyerte el, első kötetéért, amely a Shackleton’s Journey (Shackleton utazása) címet viseli. Ezzel Grill a díj ötven éves történetének legfiatalabb díjazottja.

Az ifjú brit illusztrátor az University College Falmouth diákjaként végzett. Dolgozott már a Harrodsnál, a Radley-nél, a Daunt Booksnál és a New York Timesnak is. Imádja a kis vázlatfüzeteket: rendszerint útban egyik helyről a másikra lát meg olyan apróságokat, amelyek aztán megihletik, ezeket rögzíti kis szkeccsek formájában.

A Shackleton’s Journey-t még harmadéves egyetemistaként, egy kisebb projektmunkaként kezdte el. Később aztán az anyag nyolcvan oldalasra duzzadt, ekkor keltette fel a Flying Eye Books szerkesztőinek figyelmét a D&AD egyik rendezvényén.

A kötet képekben meséli el Ernest Shackleton több mint száz évvel ezelőtti kísérletét arra, hogy átkeljen az Antarktisz kietlen kontinensén. Ez a történet a kalandról szól, a bátorságról, de legfőképp a kitartásról. A képeskönyv mind a gyerekek, mind a felnőttek figyelmére számot tarthat.

weddellsea

 

 

 

themarch

 

elephantisland

Amellett, hogy egy, a szokásostól eltérő képeskönyvet szeretett volna létrehozni, Grill meglátta a lehetőséget a könyvben arra, hogy  kissé letisztultabb formában mutassa be azt a fajta lendületes, szkeccs-szerű rajzolást, amivel addigra tele voltak a vázlatfüzetei. Épp ezért a könyv készítésekor vastag kartonpapírra dolgozott, színes ceruzákkal.
A rajzok elsődleges forrását a Birodalmi Transzantarktiszi Expedíció fotó- és némafilm dokumentációja képezte. A történeti adatokat főképp szakkönyvekből gyűjtötte össze, emellett sok adat az intenetről is megbízhatónak bizonyult. Shackleton saját útibeszámolója a Déli expedícióról szintén nélkülözhetetelen volt a könyv létrejöttéhez.

A páratlan történetről szóló kötet illusztrációiból és az alkotó hozzá fűzött kommentárjaiból a Guardian közölt összeállítást.

grill

 

Comments are closed.

Powered by: Wordpress