Az Európai Bizottság a mai napon nyilvános online konzultációt indít Európa kulturális és kreatív ágazatairól azzal a céllal, hogy felszabadítsa a bennük rejlő teljes potenciált. A konzultáció ahhoz az új zöld könyvhöz kötődik, amely a finanszírozási források elérhetőbbé tételének szükségességét hangsúlyozza, különösen a kisvállalkozások esetében. Az elérhető finanszírozási források ugyanis kulcsszerepet játszanak az ágazat virágzásában, illetve a fenntartható és széles rétegekre kiterjedő növekedés előmozdításában.
„Európa kulturális és kreatív ágazatai nemcsak kontinensünk kulturális sokszínűsége miatt nélkülözhetetlenek; a legdinamikusabb gazdasági ágazatok közé is tartoznak. Ezenfelül nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Európa kilábaljon a válságból” – hangsúlyozta Androulla Vassiliou, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos.
Peter Dundas-szal, az Emilio Pucci, az egyik legrégibb olasz luxusmárka művészeti igazgatójával a biztos a mai napon indítja el a nyilvános konzultációt egy sajtótájékoztató keretében Brüsszelben.
„Örömmel üdvözlöm az Európai Bizottság zöld könyvének kezdeményezését. A konzultáció rávilágít arra, hogy milyen központi szerepet játszanak a kreatív és művészeti ágazatok Európa gazdasági fejlődésének fellendítésében”- mondta Peter Dundas.
Az előadó- és képzőművészeteket, a kulturális alkotásokat, a film- és zeneipart, a televíziózást és rádiózást, a könyvkiadást, a videojátékokat, az új médiát, az építészetet, a forma- és divattervezést, valamint a reklámipart magában foglaló ágazat EU-szerte 5 millió minőségi állást biztosít.
Mindez az európai GDP 2,6%-át teszi ki – ami jóval több, mint amennyit a feldolgozóipar számos területe teljesít.
A kulturális és kreatív ágazatok mindemellett dinamikusabban fejlődnek, mint a gazdaság más területei.
A digitalizáció és a globalizáció új piaci lehetőségeket nyitnak meg, különösen a kisvállalkozások számára. Ezek a vállalkozások azonban igen gyakran csak nehezen tudják kiaknázni teljes potenciáljukat. A nyilvános konzultáció arra ösztönzi az érintetteket, illetve a gazdasági szereplőket, hogy elgondolkodjanak többek között a következő kérdéseken:
•    Hogyan juthatnak könnyebben finanszírozáshoz a kis- és mikrovállalkozások, amelyek egyetlen ütőlapja a kreativitásuk?
•    Hogyan járulhat hozzá az EU ebben az ágazatban a kreatív és a vezetői készségek megfelelő kombinációjának biztosításához?
•    Hogyan ösztönözhető a nagyobb fokú innováció és kísérletezés, beleértve az információs és kommunikációs technológiák szélesebb körű használatát?
A kulturális és kreatív ágazatok jelentősen javítják városaink és régióink versenyképességét és társadalmi kohézióját. Európa kulturális fővárosai, többek között Lille és Liverpool, bizonyítják, hogy ebbe az ágazatba történő befektetéssel új munkahelyek teremthetők, és megváltoztatható a városokról kialakult kép. Jóllehet a kulturális és kreatív ágazatok elsődlegesen helyi illetve regionális szinten fejlődnek, hatásuk ugyanakkor nemzetközi szintű is lehet, ami biztosítja világszerte Európa jelenlétét. A helyi, illetve regionális környezetükben juttatott támogatás ugródeszka lehet a világméretű sikerhez.
A kulturális és kreatív ágazatok mindemellett jótékony hatást gyakorolhatnak az üzleti élet számos területére, valamint a társadalom egészére is. Számos nagy cég esetében például a formatervezők fokozatosan helyet kapnak a cég vezetésében is.
A zöld könyv által indított nyilvános konzultáció július végéig tart.