Adatok Ajánlók Cikkek Külföld Szevezetek

Újévi levél az IBBY elnökétől

Az alábbiakban Wally De Doncker, az IBBY elnökének az újévi levele olvasható magyarul.

 

Kedves IBBY-barátok,

A naptárban az ötös számot felváltja a soron következő hatos szám – semmi különös nincs ebben, előre tudható.

Ugyanakkor ezt az eseményt az egész világ feszülten figyeli.

A 2015-ös év aggasztó év volt, terrortámadásokkal és háborúkkal, amelyek megfélemlített emberek millióit kényszerítették arra, hogy egy biztonságosabb életet keresve meneküljenek. Még ha szeretnénk sem tudunk elmenekülni a néha különösen kegyetlen események elől, amelyek a nagyvilágban zajlanak.

Jella Lepman, az IBBY alapítója írta az első, 1946-os müncheni gyermekkönyvvásár tiszteletére, hogy a gyerekek nem felelősek a háborúkért, teljesen függetlenül attól, hogy melyik oldalon állnak. Az IBBY az ő munkáját folytatja, azon dolgozva, hogy megvédje a gyerekek érdekeit attól függetlenül, hogy éppen hol élnek.

Amikor ezek a jogok megsérülnek, mi mindig a gyerekeket védjük.

Az olaszországi IBBY tökéletes példát mutatott, amikor úgy döntöttek, hogy a kicsi mediterrán szigetre, Lampedusára érkező menekültgyerekek áradatát segítik. Európa politikai vezetői még a kisujjukat sem mozdították akkor, amikor az IBBY nemzetközi közössége már felsorakozott a projekt mellé.

2015-ben az IBBY és partnerei felszólították az Egyesült Államok kormányát, hogy törődjenek az Egyesült Államok és Mexikó határán átkelő egyedülálló menekült gyerekekkel és menekülő családokkal, akik hihetetlen utat tettek meg háború és erőszak súlytotta hazájuktól az Egyesült Államokig, ahol helyet keresnek maguknak a megélhetéshez és a kiteljesedéshez.

Ezeknek az akcióknak köszönhetően a menekült gyerekek megismerkednek a könyvtárakkal, ahol szívesen látják és személyként kezelik őket. Az ember mindig ember. A gyerek mindig gyerek. Egy személy. Nem névtelen statisztikai szám. A könyvek és az olvasás megmenti az életüket és a megadja a traumatizálódott, sérült lelkű gyerekeknek, hogy teljes értékű állampolgárokká nőjenek fel, akik hasznos tagjaivá válnak a közösségnek. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik bekapcsolódtak ezekbe a projektekbe.

IBBY-elnökségem első éve nagyon sok elfoglaltsággal járt, rengeteg helyre meghívtak vendégként és felszólalóként az egész világon. Nagy öröm és inspiráció volt találkozni a sok elkötelezett IBBY-munkatárssal.

IBBY-tagok ezrei kapcsolódtak be számtalan olvasási projektbe, olvasásnépszerűsítő kampányba, irodalmi díjakat adnak át, nemzetközi gyerekkönyvnapi programokat szerveznek, workshopokat, találkozókat, kongresszusokat és projekteket a rossz körülmények között élőknek.

Az IBBY-tagok azon dolgoznak, hogy az olvasáskultúrát terjesszék és hogy minden gyereknek megadják az esélyt arra, hogy élethosszig tartó olvasóvá váljon.

Hála a közösségi médiának, egyre növekszik az IBBY programjai iránti érdeklődés, különösen a fiatalok körében. Az IBBY erőssége a tagoktól sokszorozódik meg, olyan személyiségekkel kezdve gazdag történelmét, mint Jella Lepman, Erich Kästner, Astrid Lindgren és Pamela Travers, egészen napjainkig, amikor 77 nemzeti szekciónk van. Az IBBY mindig is hitt abban, hogy minden gyereknek, bárhol is legyen a nagyvilágban, szüksége van a könyvekre, és meg kell teremteni az esélyt arra, hogy olvasóvá váljon, a szó legtágabb értelmében. Mi ezt alapvető jognak tartjuk és a kiteljesedés küszöbének minden gyermek esetében.

Az Újév köszöntése nem csupán a múltra való reflektálás, hanem arra is a legjobb alkalom, hogy a jövőbe tekintsünk, és elgondolkodjunk azon, hogy mit hozhat számunkra a következő esztendő.

2016 fontos év lesz az IBBY életében.

Áprilisban bejelentjük, kik lesznek az új Andersen és az IBBY-Asahi Olvasásnépszerűsítő díj díjazottjai.

A Hans Christian Andersen díjnak nagyon gazdag története van elismert nyerteseivel, és még mindig ez az egyetlen olyan gyermekirodalmi díj, amelyet egy nemzetközi zsűri ítél oda. Az IBBY-Asahi díj azért egyedi, mert golbális platformot kínál kiemelkedő olvasásnépszerűsítő projektek számára.

2016 úgyszintén az IBBY világkongresszusának éve, amelyet idén Aucklandben, Új-Zélandon tartunk.

A mottónk idén: Irodalom a sokkultúrájú világban és remélhetőleg gazdag programunk lesz, hogyan megismerkedünk az irodalom és az irodalmi kultúra újdonságaival és kihívásaival ebben a rohamosan változó világban. Mindenkit sok szeretettel várunk a találkozóra.

2016-ban folyamatosan értesíteni fogunk mindenkit híreinkről, új projektjeinkről, eseményeinkről és egymásról, a napjaink adta különböző médiumok segítségével.

Az IBBY küldetése, hogy segítse a nemzetek közötti megértést, fontosabb, mint valaha. A World Literacy Foundation (WLF, a szervezet, amely az írástudatlanság ellen küzd világszerte), figyelmeztetett, hogy az írástudatlanság napjainkban “világméretű krízist jelent”.

A gyerekek olvasási készségének fejlesztését rendkívül meg kell erősíteni, hogy fel tudjuk venni a harcot az írástudatlansággal.

Ti és a megszámolhatatlan IBBY-tagok – a múltban és napjainkban – ezen dolgoztok már hatvan éve. A WLF kutatásai bizonyítják, hogy az IBBY munkájának fontossága egyre növekedni fog.

Reméljük, hogy 2016 igazán mindenki számára boldog év lesz. Ha problémával találkozunk a céljaink megvalósítása során, biztos vagyok abban, hogy számíthatunk egymásra, hogy közösen megtaláljuk a megoldást.

Hiszen a szolidaritás, a tolerancia és az elkötelezettség az erős IBBY alappillérei!

Wally De Doncker, IBBY elnök

Comments are closed.

Powered by: Wordpress